Niezbyt dużo pracy w kuchni i maksimum smaku? Takie właśnie jest to danie. To idealny pomysł na rodzinny obiad. Zachwyci każdego. Przygotujemy je naprawdę szybko, a potem kurczak wyląduje w piekarniku i zrobi się prawie sam.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Skorzystamy z wypróbowanego przepisu na kurczaka zapiekanego z kiszoną kapustą. Za jednym zamachem mamy przygotowane pyszne, soczyste mięso i jarzynkę na gorąco. Mamy pełnowartościowy, elegancki i dobrze zbilansowany obiad. Do tego podajemy ziemniaki i gotowe. Jest tu białko, są warzywa i węglowodany. Składniki kupimy bez żadnego problemu. Jeśli coś z obiadu zostanie, to można zjeść kurczaka na kolację.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - kurczak zapiekany na kapuście kiszonej
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 4 duże udka z kurczaka,
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, majeranek, kminek, słodka czerwona papryka, majeranek
- liść laurowy
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- łyżka miodu
Przygotowanie
Udka z kurczaka nacieramy marynatą przygotowaną z sosu sojowego, przypraw, 2 łyżek oleju i miodu. Odkładamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na tłuszczy na złoty kolor. Siekamy kapustę kiszoną i dodajemy na patelnię. Smażymy przez chwile, odparowujemy. Naczynie delikatnie smarujemy olejem, wykładamy kapustę, a na kapuście układamy udka. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni aż udka będą miękkie i złociste. Smacznego!