Za oknem zima, pogoda sprawia, że marzymy o czymś pysznym i sycącym na obiad. Polecamy więc zupę gulaszową wg przepisu Jakuba Kuronia. Jest łatwa w przygotowaniu, można ją podać po północy, na półmetku sylwestrowej zabawy. Doskonale sprawdzi się też w pierwszy dzień nowego roku jak posiłek regeneracyjny. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia.

Reklama

Zupa gulaszowa - przepis

Składniki

500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
2 łyżki smalcu
100 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki
3 papryki kolorowe
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka papryki słodkiej suszonej
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1,5 l wody
3-4 ziemniaki
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ew. 3 łyżki zacierek lub np. drobnego makaronu
sól, pieprz

















Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę i rumienimy je na smalcu. Dodajemy wędzony boczek, cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek. Dodajemy do garnka marchewkę i paprykę pokrojone w kostkę. Podsmażamy i dodajemy przyprawy. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsypujemy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.

Gotujemy do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Na koniec dodajemy zacierki lub drobny makaron. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Można jeszcze doprawić do smaku. Podawajemy np. z posiekaną natką pietruszki.