Bigos – jak dla mnie rzecz święta. Danie, bez którego nie mogę wyobrazić sobie świątecznego stołu- pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.
Bigos świąteczny Kuroniów. To danie, które zawsze wychodzi
Nie tylko on nie wyobraża sobie świąt bez aromatycznego i dobrze ugotowanego bigosu. Ten przepis, który na swojej stronie podaje Jakub Kuroń to jego ulubiony przepis i danie, które po prostu zawsze wychodzi. Bez wątpienia nie wymaga miliona składników - zapewnia Kuroń.
Przepis na bigos
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 500 g wędzonej kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 200 g śliwek suszonych
- 30 g suszonych grzybów np. borowików
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 8 ziaren ziele angielskiego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4 liście laurowe
- 600 g pieczeni, u mnie z karkówki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby namocz w letniej wodzie.
W garnku na oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w pół plastry. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekaną kapustę, jeśli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.
Całość wymieszaj. Następnie dodaj suszone grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że w wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito.
Następnie dodaj karkówkę, śliwki suszone oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz ziołowy i majeranek.
Gotuj na minimalnej mocy palnika przez 5-6 godzin. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.