Sklepowe półki uginają się pod ciężarem rozmaitych przetworów. Nic nie zastąpi jednak tych, które przygotujemy samodzielnie w domu. Dynie nie goszczą na naszych stołach przez cały rok. Warto więc wykorzystać ten czas, gdy jest na nie sezon i zamknąć choć trochę w słoikach. Będziemy mogli się nimi cieszyć także zimą.
Dyniaw occie ma delikatny smak. Świetnie nadaje się na przekąskę, podawaną np. z wędlinami czy serami. Dobrze pasuje do wielu dań - np. mięsnych czy warzywnych z ryżem. Można ją dodawać także np. do sałatek. Świetnie ożywi i podkręci ich smak.
Jak przygotować marynowaną dynię według przepisu siostry Anastazji? To bardzo proste. Mamy dla Was przepis. Robotę robią tu przyprawy. Można je dowolnie modyfikować. Pamiętajmy jednak, że dynia "lubi" korzenne nuty smakowe.
Przepis:
Składniki:
1,5 kg dyni
250 ml wody
200 g cukru
sok z dużej cytryny
250 ml octu winnego
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego imbiru - można też użyć goździków, cynamonu lub anyżu
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy, czyścimy z pestek. Miąższ kroimy w koskę. Polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę. W dużym ganku zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy ocet, imbir i sól (także inne przyprawy, ale pamiętajmy, żeby nie było zbyt aromatycznie, bo zniknie smak dyni). Płyn doprowadzamy do wrzenia.
W wyparzonych słoikach układamy dynię i zalewamy gorącą zalewą. Mocno dokręcamy. Pasteryzujemy.