Wiśnie mają orzeźwiający, kwaskowo-słodki smak. Idealnie sprawdzają się w daniach słodkich - można je dodawać do ciast, jogurtu, budyniu lub owsianki. Sezon na wiśnie wypada w lipcu i niestety trwa bardzo krótko.

Wiśnie mają wiele wspaniałych właściwości. Działają odtruwająco i przeczyszczająco. Te owoce cenione są za przywracanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Są bogate w witaminy i minerały.

Reklama

Z wiśni robi się przede wszystkim słodkie przetwory - dżemy, kompoty, konfitury. Mniej popularne, ale bardzo smaczne są wytrawne wiśniowe przetwory.

Polecamy wiśnie marynowane w słodko-kwaśnej zalewie, aromatyzowane cynamonem i goździkami. Są doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, sałatek, a także szlachetnych serów. Ten przepis pochodzi z tajnego zeszytu babci. Zachwycicie się nim.

Przepis:

Składniki:

3 kg wiśni,
1 kg cukru,
2 szklanki octu,
2 szklanki wody - świetny będzie winny,
goździki,
cynamon




Przygotowanie:

Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotowujemy. Marynatę studzimy. Umyte wiśnie nakłuwamy i zalewamy marynatą. Odstawiamy na cały dzień. Następnie odlewamy syrop, zagotowujemy go i znowu studzimy. Wiśnie układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy syropem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je 25 minut.