Wyjątkowe risotto z kurkami: przepis na błyskawiczny obiad
Risotto z kurkami to aromatyczne, kremowe danie, które łączy w sobie klasyczny włoski przepis z wyjątkowym smakiemleśnychgrzybów. Jest łatwe w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak. Risottozkurkami to doskonały wybór na obiad lub kolację, zwłaszcza w sezonie grzybowym.
Skąd pochodzi risotto. Risotto wywodzi się z północnychWłoch, a jego korzenie sięgają regionu Lombardii, zwłaszcza Mediolanu, oraz Piemontu i Veneto (w tym Wenecji). To danie jest jednym z najważniejszych elementów kuchni włoskiej, szczególnie popularnym w regionach, w których uprawia się ryż. Risotto można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest dodanie polskich grzybów takich jak kurki.
Przepis na risotto z kurkami
Składniki na ristotto z kurkami. Jak przygotować smaczne, aromatyczne risotto? Jak podaje portal DoradcaSmaku.pl, do przygotowania risotto dla 3-4 osób będziemy potrzebować:
- 200 g ryżu do risotto
- półtora litra bulionuwarzywnego
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 50 g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natkipietruszki
- Sólmorska oraz pieprzczarny - do smaku.
Przygotowanie risotto z kurkami.
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy;
- Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę smażymy, aż lekko się zeszkli;
- Następnie dodajemy posiekany czosnek. Wszystko mieszamy;
- Dorzucamy oczyszczone kurki. Całość smażymy przez około 2-3 minuty;
- Dokładamy ryż i mieszamy go z masłem i oliwą, aż się nimi pokryje oraz stanie się lekko przezroczysty;
- Następnie dodajemy po nabierce gorącegobulionu. Każdą kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią;
- Gdy już ryż będzie prawiemiękki, wówczas dodajemy pozostałą łyżkęmasła i starty parmezan;
- Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku;
- Przed podaniem możemy posypać natkąpietruszki.
Danie podajemy od razu po przygotowaniu. To doskonały pomysł na obiad nie tylko w okresie grzybowym. Bowiem kurki do przygotowania potrawy mogą być również mrożone.