Wyjątkowe risotto z kurkami: przepis na błyskawiczny obiad

Risotto z kurkami to aromatyczne, kremowe danie, które łączy w sobie klasyczny włoski przepis z wyjątkowym smakiemleśnychgrzybów. Jest łatwe w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak. Risottozkurkami to doskonały wybór na obiad lub kolację, zwłaszcza w sezonie grzybowym.

Skąd pochodzi risotto. Risotto wywodzi się z północnychWłoch, a jego korzenie sięgają regionu Lombardii, zwłaszcza Mediolanu, oraz Piemontu i Veneto (w tym Wenecji). To danie jest jednym z najważniejszych elementów kuchni włoskiej, szczególnie popularnym w regionach, w których uprawia się ryż. Risotto można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest dodanie polskich grzybów takich jak kurki.

Reklama
Reklama

Przepis na risotto z kurkami

Składniki na ristotto z kurkami. Jak przygotować smaczne, aromatyczne risotto? Jak podaje portal DoradcaSmaku.pl, do przygotowania risotto dla 3-4 osób będziemy potrzebować:

  • 200 g ryżu do risotto
  • półtora litra bulionuwarzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natkipietruszki
  • Sólmorska oraz pieprzczarny - do smaku.

Przygotowanie risotto z kurkami.

  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy;
  • Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę smażymy, aż lekko się zeszkli;
  • Następnie dodajemy posiekany czosnek. Wszystko mieszamy;
  • Dorzucamy oczyszczone kurki. Całość smażymy przez około 2-3 minuty;
  • Dokładamy ryż i mieszamy go z masłem i oliwą, aż się nimi pokryje oraz stanie się lekko przezroczysty;
  • Następnie dodajemy po nabierce gorącegobulionu. Każdą kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią;
  • Gdy już ryż będzie prawiemiękki, wówczas dodajemy pozostałą łyżkęmasła i starty parmezan;
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku;
  • Przed podaniem możemy posypać natkąpietruszki.

Danie podajemy od razu po przygotowaniu. To doskonały pomysł na obiad nie tylko w okresie grzybowym. Bowiem kurki do przygotowania potrawy mogą być również mrożone.