Wśród dań, które idealnie nadają się na obiad to się wyróżnia. Przypomina frittatę, czyli włoską potrawę, która zazwyczaj podawana jest na śniadanie. W oryginalnej wersji jej podstawą są jajka. W tym przepisie oprócz nich, dodanych zostało kilka innych składników. Potrawa ta idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.
W oryginalnej frittacie masa jajeczna wylewana jest na patelnię i opiekana jak omlet. Dodaje się do niej kilka dodatkowych produktów. W tym przepisie poza jajkami w masie jest śmietana i ziemniaki. Jak przygotować to szybkie, proste, a przede wszystkim naprawdę smaczne danie z pomidorów, ziemniaków, cebuli i jajecznej masy? Poniżej podajemy przepis.
Składniki:
4 jajka
2 ziemniaki
2 pomidory
kilka małych pomidorków
1 duża cebula
1 pęczek cebuli dymki
200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
sól, pieprz, przyprawy, olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w grubsze plastry, podobnie zrobić z cebulą. Na patelni rozgrzać olej i warstwami ułożyć warstwę cebuli, na nią warstwę pomidorów i przykryć obydwie ziemniakami.
W misce ubić jajka, dodać posiekaną dymkę i pokrojone drobno małe pomidorki. Ubić na puszystą masę, dodać jogurt albo śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Patelnie postawić na palniku o niewielkiej mocy. Podgrzać, zalać warzywa masą jajeczną i równomiernie ją rozprowadzić, tak by dostała się między plastry ziemniaków i pomidorów. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Ziemniaki powinny być miękkie. Po upływie tego czasu przykryć patelnię talerzem i odwrócić, zsunąć frittatę surową stroną w dół z powrotem na patelnię. Poczekać pięć minut. Po tym czasie będzie gotowa. Frittatę podawać z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Można na niej porzucić niego startego sera.