Henia Foks przekonuje, że takie pączki są łatwe do zrobienia nawet dla początkujących.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 dag drożdży
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka spirytusu
- ⅓ kostki masła
- 30 dag truskawek
Przygotowanie
Robimy rozczyn z mleka, jednej łyżki cukru i drożdży. Następnie wlewamy go do mąki. Dodajemy cztery łyżki cukru, cztery żółtka i jedną łyżeczkę spirytusu. Zarabiamy ciasto, na sam koniec dodając do niego jedną trzecią stopionej kostki masła. Ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm. Pączki wycinamy literatką i owijamy nimi po jednej truskawce. Formujemy dłońmi w kulkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wrzucamy pączki do rondla na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na zmniejszonym płomieniu na złoto-brązowy kolor. Pączki obracamy patyczkiem do szaszłyków lub innym kuchennym przyrządem tak, aby równomiernie się usmażyły. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.
Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!