Henia Foks przekonuje, że takie pączki są łatwe do zrobienia nawet dla początkujących.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • ⅓ kostki masła
  • 30 dag truskawek
Reklama

Przygotowanie

Robimy rozczyn z mleka, jednej łyżki cukru i drożdży. Następnie wlewamy go do mąki. Dodajemy cztery łyżki cukru, cztery żółtka i jedną łyżeczkę spirytusu. Zarabiamy ciasto, na sam koniec dodając do niego jedną trzecią stopionej kostki masła. Ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm. Pączki wycinamy literatką i owijamy nimi po jednej truskawce. Formujemy dłońmi w kulkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wrzucamy pączki do rondla na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na zmniejszonym płomieniu na złoto-brązowy kolor. Pączki obracamy patyczkiem do szaszłyków lub innym kuchennym przyrządem tak, aby równomiernie się usmażyły. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.

Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu