Kto nie lubi ziemniaków? Chyba niewiele jest takich osób. Ziemniaki to często główny dodatek obiadowy. Podane z kotletem lub rybą są wspomnieniem z dzieciństwa, do którego chyba prawie każdy ma słabość. Ziemniaki można jednak podać w innej, ale równie smacznej wersji.
Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz to danie, które sprawdzi się samodzielnie, ale też świetnie skomponuje z ulubioną surówką lub wiosenną sałatką. Jej tajemnica to suszone grzyby i gałka muszkatołowa. Poniżej podajemy przepis na zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
7 - ziemniaków
3 ząbki - czosnku
1 - jajko
150 ml - śmietanki 36%
1½ łyżeczki - pudru z suszonych grzybów
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka - soli
świeży tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na dnie okrągłego naczynia do zapiekania (wysmarowanego masłem). Ziemniaki poszatkować i ułożyć „na zakładkę” w foremce z czosnkiem.
Jajko wybić do miski i roztrzepać. Wlać śmietankę. Przyprawić pudrem grzybowym (można zrobić go w domu miksując suszone grzyby). Dodać świeżo otartą gałkę muszkatołową. Posolić. Dobrze wymieszać i zalać ziemniaki.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
Udekorować świeżym tymiankiem.
Z czym podać zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz?
Zapiekanka ziemniaczana wyśmienicie będzie smakowała sama bez żadnych dodatków. Można ją zaserwować z surówką z kiszonej kapusty lub tartą marchewką i rukolą, z dodatkiem czarnuszki i oliwy oraz soku z cytryny.
Dla wielbicieli sosów sprawdzi się w tej zapiekance ketchup, najlepiej domowej roboty lub sos aioli. Można ją też popić kefirem lub maślanką.