Kto nie lubi ziemniaków? Chyba niewiele jest takich osób. Ziemniaki to często główny dodatek obiadowy. Podane z kotletem lub rybą są wspomnieniem z dzieciństwa, do którego chyba prawie każdy ma słabość. Ziemniaki można jednak podać w innej, ale równie smacznej wersji.

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz to danie, które sprawdzi się samodzielnie, ale też świetnie skomponuje z ulubioną surówką lub wiosenną sałatką. Jej tajemnica to suszone grzyby i gałka muszkatołowa. Poniżej podajemy przepis na zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

7 - ziemniaków

3 ząbki - czosnku

1 - jajko

150 ml - śmietanki 36%

1½ łyżeczki - pudru z suszonych grzybów

gałka muszkatołowa

1 łyżeczka - soli

świeży tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na dnie okrągłego naczynia do zapiekania (wysmarowanego masłem). Ziemniaki poszatkować i ułożyć „na zakładkę” w foremce z czosnkiem.

Jajko wybić do miski i roztrzepać. Wlać śmietankę. Przyprawić pudrem grzybowym (można zrobić go w domu miksując suszone grzyby). Dodać świeżo otartą gałkę muszkatołową. Posolić. Dobrze wymieszać i zalać ziemniaki.

Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.

Udekorować świeżym tymiankiem.

Z czym podać zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz?

Zapiekanka ziemniaczana wyśmienicie będzie smakowała sama bez żadnych dodatków. Można ją zaserwować z surówką z kiszonej kapusty lub tartą marchewką i rukolą, z dodatkiem czarnuszki i oliwy oraz soku z cytryny.

Dla wielbicieli sosów sprawdzi się w tej zapiekance ketchup, najlepiej domowej roboty lub sos aioli. Można ją też popić kefirem lub maślanką.