Młode ziemniaki lubi chyba prawie każdy. Zazwyczaj jada się je ugotowane, polane masłem i posypane koperkiem. Można je również upiec albo przygotować z nich pyszną ziemniaczaną zapiekankę.

Wystarczy tylko kilka prostych składników. Oto najnowszy przepis Pani Heni na zapiekankę z młodych ziemniaków.

Reklama

Składniki:

80 dkg młodych ziemniaków

1/2 szklanki śmietany 30 % (szklanka o pojemności 250 ml)

2 cebule

10 dkg sera żółtego

2 jajka

1 łyżka masła sól pieprz

Przygotowanie:

Ziemniak wyszorować, pokroić w 0,5 cm plastry. Gotować w osolonej wodzie przez pięć minut. Podsmażyć cebulę na łyżce masła. Ugotowane ziemniaki przesypać do naczynia żaroodpornego, dodać podsmażoną cebulkę, oprószyć solą i pieprzem.

Do jajek dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą zalać ziemniaki. Posypać szczypiorkiem oraz startym żółtym serem. Zapiekankę piec przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Trwa ładowanie wpisu