Młode ziemniaki lubi chyba prawie każdy. Zazwyczaj jada się je ugotowane, polane masłem i posypane koperkiem. Można je również upiec albo przygotować z nich pyszną ziemniaczaną zapiekankę.
Wystarczy tylko kilka prostych składników. Oto najnowszy przepis Pani Heni na zapiekankę z młodych ziemniaków.
Składniki:
80 dkg młodych ziemniaków
1/2 szklanki śmietany 30 % (szklanka o pojemności 250 ml)
2 cebule
10 dkg sera żółtego
2 jajka
1 łyżka masła sól pieprz
Przygotowanie:
Ziemniak wyszorować, pokroić w 0,5 cm plastry. Gotować w osolonej wodzie przez pięć minut. Podsmażyć cebulę na łyżce masła. Ugotowane ziemniaki przesypać do naczynia żaroodpornego, dodać podsmażoną cebulkę, oprószyć solą i pieprzem.
Do jajek dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą zalać ziemniaki. Posypać szczypiorkiem oraz startym żółtym serem. Zapiekankę piec przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.