Ciasteczka z wróżbą. Co to takiego?

Ciasteczka z wróżbą bywają błędnie nazywane ciasteczkami chińskimi. W rzeczywistości zaczęto wypiekać je jednak nie w Chinach a w mieście Kioto w Japonii w XIX wieku. Następnie trafiły wraz z japońskimi emigrantami do Stanów Zjednoczonych i tam zostały spopularyzowane. Dziś znane są niemal na całym świecie i stanowią doskonałe urozmaicenie wielu imprez i spotkań w gronie rodziny i znajomych.

Ciasteczka z wróżbą to niewielkie, słodkie i kruche przekąski o kształcie zbliżonym do rogalików. To, co zdecydowanie wyróżnia je spośród innych słodyczy to ich zawartość. W środku zamiast owocowego czy czekoladowego nadzienia mają bowiem ukrytą małą karteczkę z wróżbą.

Reklama

Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki

Andrzejki, czyli noc z 29 na 30 listopada to już od stuleci czas wróżb. Próbujemy wówczas przewidzieć swoją przyszłość wróżąc z wosku czy ustawiając buty według odpowiedniego schematu. Wróżb andrzejkowych jest bardzo dużo. Ich ciekawym urozmaiceniem, a zarazem smaczną przekąską, mogą być łatwe do przygotowania ciasteczka z wróżbą na Andrzejki.

Kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, pozwoli nam stworzyć smakowitą przekąskę. Przy odrobinie czasu i kreatywności stworzymy andrzejkowe ciasteczka, których zawartość z pewnością wywoła uśmiech na twarzach naszych współbiesiadników lub zachęci ich do przemyśleń. Wróżby wypisane na karteczkach i ukryte w ciasteczkach mogą być zarówno zabawnymi lub skłaniającymi do refleksji cytatami jak i tajemniczymi przepowiedniami czy wyzwaniami.

Reklama

Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • ewentualnie odrobina ulubionych przypraw, np. cynamon, kardamon, imbir,
  • 1 żółtko jajka do posmarowania ciasteczek,
  • małe karteczki z wróżbami.

Przygotowanie:

  • mąkę przesiać do miski lub na stolnicę,
  • dodać pozostałe składniki – poza jednym żółtkiem jajka, które posłuży później do posmarowania ciasteczek przed ich pieczeniem,
  • wyrobić ciasto do momentu, kiedy stanie się ono jednolite i elastyczne oraz będzie odchodzić od dłoni,
  • od gotowego ciasta odrywać kawałki i rozwałkowywać je na grubość ok. 1 mm,
  • za pomocą szklanki wyciąć kółka,
  • na każdym kółku umieścić jedną złożoną karteczkę z wróżbą (wcześniej najlepiej karteczki lekko obsypać mąką),
  • ciastko złożyć na pół – podobnie jak w przypadku pieroga – i dokładnie docisnąć brzegi, a następnie uformować ciastko na kształt małego rogalika,
  • dużą blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej – w odstępach – ciasteczka,
  • wszystkie ciasteczka wysmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem jajka,
  • piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.