Zakaz sprzedaży brokatu
Unia Europejska zakazała sprzedaży brokatu. Zakaz obowiązuje od 17 października, ale dotyczy tylko sypkiego brokatu z tworzywa sztucznego. Zakaz ma przeciwdziałać przedostawaniu się do środowiska szkodliwego mikroplastiku znajdującego się właśnie m.in. w brokacie. W sprzedaży nadal jednak dostępny będzie brokat biodegradowalny. Dopiero w następnych latach jego stosowanie w kosmetykach również zostanie ograniczone.
Domowy brokat. Przepisy
Błyszczące drobinki brokatu można jednak zrobić bez problemu samodzielnie w domu. Powstałe w ten sposób ozdoby są ekologiczne i - w większości przypadków - jadalne. Mogą więc służyć do ozdabiania wypieków takich jak torty czy ciastka. Domowy brokat można jednak z powodzeniem wykorzystywać tak samo jak ten zakupiony w sklepie - jako wszechstronną ozdobę.
Istnieją 2 podstawowe metody przygotowywania domowego brokatu. Obie są proste i wykorzystują powszechnie dostępne produkty. Ponadto pozwalają uzyskać równie efektowne i błyszczące drobinki jak te produkowane na masową skalę w fabrykach.
Domowy brokat powstały na bazie cukru lub żelatyny można śmiało wykorzystać do dekoracji wypieków. Natomiast spożywanie - przynajmniej w większej ilości - brokatu przygotowanego z soli nie jest ze względów zdrowotnych wskazane. Ilość wszystkich składników podanych w poniższych przepisach można oczywiście zwiększać - zgodnie z proporcją - aby uzyskać więcej produktu.
Domowy brokat z cukru lub soli. Przepis
Składniki:
- 50 g cukru lub soli,
- ½ łyżeczki płynnego barwnika spożywczego.
Przygotowanie:
- składniki dokładnie ze sobą wymieszać,
- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową,
- równomiernie rozprowadzić na blaszce cukier lub sól wymieszane z barwnikiem,
- piec przez ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza,
- wyjąć z piekarnika i ostudzić,
- przesypać do woreczka strunowego lub do słoika.
Domowy brokat z żelatyny. Przepis
Składniki:
- 110 g wody,
- 30 g żelatyny,
- 1 łyżeczka błyszczącego barwnika spożywczego w proszku.
Do przygotowania tego brokatu potrzebny będzie również mały garnek, nóż lub długa szpatułka, mata silikonowa i malakser.
Przygotowanie:
- żelatynę wsypać do garnka i zalać zimną wodą,
- poczekać kilka minut aż żelatyna napęcznieje,
- umieścić garnek na małym ogniu i rozpuścić żelatynę,
- zdjąć z ognia i odczekać 2 minuty,
- zebrać powstałą na wierzchu pianę,
- do żelatyny dodać barwnik i dokładnie wymieszać,
- powstałą masę umieścić na macie silikonowej,
- szybko i równomiernie rozprowadzić masę na pomocą noża lub długiej szpatułki, aby powstała cienka warstwa,
- pozostawić do wyschnięcia na kilkanaście godzin,
- lub wysuszyć przy użyciu piekarnika – suszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza przy uchylonych drzwiczkach przez około godzinę,
- wysuszoną masę pociąć na kawałki, a następnie wrzucić do malaksera i zmiksować na oczekiwaną grubość (większe kawałki lub drobny pyłek),
- powstały brokat przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu będzie można go wykorzystywać przez kilka miesięcy.