Zakaz sprzedaży brokatu

Unia Europejska zakazała sprzedaży brokatu. Zakaz obowiązuje od 17 października, ale dotyczy tylko sypkiego brokatu z tworzywa sztucznego. Zakaz ma przeciwdziałać przedostawaniu się do środowiska szkodliwego mikroplastiku znajdującego się właśnie m.in. w brokacie. W sprzedaży nadal jednak dostępny będzie brokat biodegradowalny. Dopiero w następnych latach jego stosowanie w kosmetykach również zostanie ograniczone.

Domowy brokat. Przepisy

Reklama

Błyszczące drobinki brokatu można jednak zrobić bez problemu samodzielnie w domu. Powstałe w ten sposób ozdoby są ekologiczne i - w większości przypadków - jadalne. Mogą więc służyć do ozdabiania wypieków takich jak torty czy ciastka. Domowy brokat można jednak z powodzeniem wykorzystywać tak samo jak ten zakupiony w sklepie - jako wszechstronną ozdobę.

Reklama

Istnieją 2 podstawowe metody przygotowywania domowego brokatu. Obie są proste i wykorzystują powszechnie dostępne produkty. Ponadto pozwalają uzyskać równie efektowne i błyszczące drobinki jak te produkowane na masową skalę w fabrykach.

Reklama

Domowy brokat powstały na bazie cukru lub żelatyny można śmiało wykorzystać do dekoracji wypieków. Natomiast spożywanie - przynajmniej w większej ilości - brokatu przygotowanego z soli nie jest ze względów zdrowotnych wskazane. Ilość wszystkich składników podanych w poniższych przepisach można oczywiście zwiększać - zgodnie z proporcją - aby uzyskać więcej produktu.

Domowy brokat z cukru lub soli. Przepis

Składniki:

  • 50 g cukru lub soli,
  • ½ łyżeczki płynnego barwnika spożywczego.

Przygotowanie:

  • składniki dokładnie ze sobą wymieszać,
  • dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową,
  • równomiernie rozprowadzić na blaszce cukier lub sól wymieszane z barwnikiem,
  • piec przez ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza,
  • wyjąć z piekarnika i ostudzić,
  • przesypać do woreczka strunowego lub do słoika.

Domowy brokat z żelatyny. Przepis

Składniki:

  • 110 g wody,
  • 30 g żelatyny,
  • 1 łyżeczka błyszczącego barwnika spożywczego w proszku.

Do przygotowania tego brokatu potrzebny będzie również mały garnek, nóż lub długa szpatułka, mata silikonowa i malakser.

Przygotowanie:

  • żelatynę wsypać do garnka i zalać zimną wodą,
  • poczekać kilka minut aż żelatyna napęcznieje,
  • umieścić garnek na małym ogniu i rozpuścić żelatynę,
  • zdjąć z ognia i odczekać 2 minuty,
  • zebrać powstałą na wierzchu pianę,
  • do żelatyny dodać barwnik i dokładnie wymieszać,
  • powstałą masę umieścić na macie silikonowej,
  • szybko i równomiernie rozprowadzić masę na pomocą noża lub długiej szpatułki, aby powstała cienka warstwa,
  • pozostawić do wyschnięcia na kilkanaście godzin,
  • lub wysuszyć przy użyciu piekarnika – suszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza przy uchylonych drzwiczkach przez około godzinę,
  • wysuszoną masę pociąć na kawałki, a następnie wrzucić do malaksera i zmiksować na oczekiwaną grubość (większe kawałki lub drobny pyłek),
  • powstały brokat przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu będzie można go wykorzystywać przez kilka miesięcy.