Krucha szarlotka. Porady

Szarlotka niewątpliwie najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Stanowi stały punkt menu każdej szanującej się kawiarni i każdej gospodyni domowej. Jak przygotować idealnie kruche ciasto? Co zrobić, aby uniknąć zakalca?

Wystarczy zastosować się do kilku poniższych rad:

Reklama
  • unikać zbyt ciężkich i mokrych składników, które za bardzo obciążają ciasto i zwracać szczególną uwagę na proporcje składników tak, aby tych mokrych nie było za dużo,
  • zwracać uwagę na gatunek jabłek – lepiej nie stosować owoców zbyt soczystych, ponieważ w trakcie pieczenia mogą wypuszczać zbyt dużo soku, co grozi zakalcem lub niedopieczonym ciastem,
  • w przypadku bardzo soczystych jabłek – można je przed dodaniem do ciasta podsmażyć na patelni lub poddusić w garnku,
  • blaszkę do ciasta dobrze jest natłuścić i obsypać bułką tartą, która wsiąknie część wilgoci z ciasta,
  • upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika należy chronić przed gwałtownymi zmianami temperatur, aby nie opadło – w związku z tym nie można przenosić go od razu po wyjęciu z gorącego pieca do chłodnego pomieszczenia.

Krucha szarlotka. Przepis

Poniżej przepis na kruchą szarlotkę z apetyczną złocistą skórką. Jej sekretem jest szybkie wyrobienie ciasta.

Składniki

kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ kostki margaryny,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,

masa jabłkowa:

  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

dodatki:

  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 żółtko.

Przygotowanie:

  • mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto na stolnicę,
  • dodać margarynę,
  • wszystko dokładnie i szybko posiekać nożem,
  • dodać pozostałe składniki kruchego ciasta,
  • wszystko szybko połączyć za pomocą noża, a następnie zagnieść rękoma,
  • wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki,
  • w tym czasie jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
  • wymieszać z cukrem i cynamonem,
  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm natłuścić i wysypać bułką tartą,
  • ⅔ schłodzonego ciasta wyłożyć na blaszkę,
  • na nim rozsmarować równą warstwę jabłek,
  • posypać bułką tartą,
  • przykryć pozostałym ciastem,
  • ciasto nakłuć widelcem i posmarować żółtkiem,
  • wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni Celsjusza,
  • piec ok. 50 minut.