Krucha szarlotka. Porady
Szarlotka niewątpliwie najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Stanowi stały punkt menu każdej szanującej się kawiarni i każdej gospodyni domowej. Jak przygotować idealnie kruche ciasto? Co zrobić, aby uniknąć zakalca?
Wystarczy zastosować się do kilku poniższych rad:
- unikać zbyt ciężkich i mokrych składników, które za bardzo obciążają ciasto i zwracać szczególną uwagę na proporcje składników tak, aby tych mokrych nie było za dużo,
- zwracać uwagę na gatunek jabłek – lepiej nie stosować owoców zbyt soczystych, ponieważ w trakcie pieczenia mogą wypuszczać zbyt dużo soku, co grozi zakalcem lub niedopieczonym ciastem,
- w przypadku bardzo soczystych jabłek – można je przed dodaniem do ciasta podsmażyć na patelni lub poddusić w garnku,
- blaszkę do ciasta dobrze jest natłuścić i obsypać bułką tartą, która wsiąknie część wilgoci z ciasta,
- upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika należy chronić przed gwałtownymi zmianami temperatur, aby nie opadło – w związku z tym nie można przenosić go od razu po wyjęciu z gorącego pieca do chłodnego pomieszczenia.
Krucha szarlotka. Przepis
Poniżej przepis na kruchą szarlotkę z apetyczną złocistą skórką. Jej sekretem jest szybkie wyrobienie ciasta.
Składniki
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ kostki margaryny,
- ½ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
masa jabłkowa:
- 1 kg obranych jabłek
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
dodatki:
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 żółtko.
Przygotowanie:
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto na stolnicę,
- dodać margarynę,
- wszystko dokładnie i szybko posiekać nożem,
- dodać pozostałe składniki kruchego ciasta,
- wszystko szybko połączyć za pomocą noża, a następnie zagnieść rękoma,
- wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki,
- w tym czasie jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
- wymieszać z cukrem i cynamonem,
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm natłuścić i wysypać bułką tartą,
- ⅔ schłodzonego ciasta wyłożyć na blaszkę,
- na nim rozsmarować równą warstwę jabłek,
- posypać bułką tartą,
- przykryć pozostałym ciastem,
- ciasto nakłuć widelcem i posmarować żółtkiem,
- wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni Celsjusza,
- piec ok. 50 minut.