Kaloryczność potraw bożonarodzeniowych

Odchudzanie w czasie świąt Bożego Narodzenia nie ma większego sensu. W Polsce elementem świętowania są obfite posiłki, choć część z nich - szczególnie tych wigilijnych - powinna być postna, to nie zawsze tak bywa. I słusznie! To czas celebrowania wspólnego czasu, cieszenia się obfitością i kosztowania różnych potraw. Róbmy to, ale z głową. Tak, by po świętach, nie być zaskoczonym wynikiem na wadze. Sprawdźmy, ile kalorii mają świąteczne potrawy:

  • smażone pierogi z kapustą i grzybami (110g): 162 kcal
  • porcja sałatki jarzynowej: 311 kcl
  • porcja czystego barszczu czerwonego (100 ml): 18 kcal
  • porcja zupy grzybowej zabielanej (100 ml): 30 kcal
  • uszko z grzybami (1 szt.): 70 kcl
  • krokiet z kapustą i grzybami (1 szt.): 308 kcal
  • porcja karpia smażonego z panierką (100 g): 220 kcal
  • porcja karpia w galarecie z warzywami (100 g): 137 kcal
  • śledzie w oleju (100 g): 300 kcal
  • śledzie w śmietanie (100 g): 97 kcal
Reklama

Jak nie przytyć w święta?

Przede wszystkim pamiętać, że Boże Narodzenie to czas, kiedy należy odpuścić restrykcyjne diety. W tym okresie spotkamy się z bliskimi, by wspólnie biesiadować przy suto zastawionych stołach. Kosztowania potraw świątecznych, niektóre z nich jemy przecież zaledwie raz w roku, nie warto sobie odmawiać. Ten czas powinien upłynąć nam na przyjemnościach, również tych kulinarnych. Jednak, jak skorzystać ze świąt, by nie przytyć? Oto kilka porad:

  • Jeśli jesteś na specjalnej diecie (odchudzającej lub eliminacyjnej), skonsultuj się z dietetykiem. Ustal, co możesz zjeść ze świątecznego stołu, a czego lepiej żebyś unikał.
  • Próbuj wszystkiego, ale w małych ilościach. Wigilijny zwyczaj mówi, że należy spróbować wszystkich dwunastu potraw. Zrób to! Kosztuj wszystkiego odrobinę, tak by nie żałować, że ominęła cię przyjemność z jedzenia.
  • Ciasta i słodkości lepiej odpuścić. Desery jemy przecież przez cały rok, więc w okresie świąt można je sobie odpuścić na rzecz innych potraw, które pojawiają się na naszych stołach zdecydowanie rzadziej.
  • Nie pij alkoholu. W święta dostarczamy organizmowi mnóstwo nadmiarowych kalorii, nie warto zwiększać podaży kalorycznej kieliszkiem wina czy innego trunku.
  • Nie zapominaj o piciu wody. Regularne nawadnianie organizmu pozwoli organizmowi przyspieszyć i ułatwić trawienie potraw świątecznych.
  • Opuść słodzone napoje. Postaw na ziołowe herbatki lub zieloną herbatę. Nie będziesz dostarczać sobie dodatkowej porcji węglowodanów, a jednocześnie poprawisz metabolizm.
  • Ruszaj się! Postaraj się przeplatać siedzenie przy stole aktywnością fizyczną. Zainicjuj rodzinny spacer po posiłku, wyjście na pasterkę, rodzinne gry lub zabawy, które wymagają ruchu.