Taką domową mikstura na odporność można zrobić szybko i łatwo w domu. Wypróbujcie ten prosty przepis na antygrypinę.
Świetny, naturalny sposób na przeziębienia
W jesienno-zimowym sezonie na przeziębienie chwytamy się różnych sposobów na to, by uniknąć infekcji. Świetnie działają naturalne metody, takie które stosowały nasze mamy i babcie. Domowe mikstury zyskują coraz większą popularność. Znamy np. syrop z cebuli, który jest niezwykle skuteczny. Nie wszyscy przepadają jednak za jego specyficznym smakiem. Antygrypina jednak smakuje wybornie. To naturalny antybiotyk, który przygotujecie samodzielnie w domu.
Podnieś swoją odporność
Antygrypina swoje rewelacyjne właściwości zawdzięcza składnikom takim jak owoce cytrusowe, imbir, czosnek, miód i kurkuma. Jest bogata w witaminę C i inne antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy i wspomagają walkę z patogenami.
Antygrypina zawiera witaminy, składniki mineralne, aminokwasy oraz olejki eteryczne. Działa więc przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Przy tym rozgrzewa, łagodzi kaszel, katar i ból gardła. Przyspiesza też powrót do zdrowia i rekonwalescencję. I co ważne, warto ją pić po to, by wzmocnić swoją odporność i nie chorować.
Jak zrobić domową antygrypinę? PRZEPIS
Składniki
1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody,
1 cytryna,
1 grapefruit,
1 pomarańcza,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki startego świeżego imbiru,
4 łyżki miodu,
płaska łyżeczka kurkumy
Przygotowanie
Wszystkie owoce cytrusowe dokładnie myjemy. Wyciskamy z nich sok. Sok i wodę wlewamy do blendera, dodajemy czosnek, imbir i miód, wsypujemy kurkumę. Miksujemy i wlewamy do słoika. Antygrypinę przechowujemy w lodówce przez trzy dni.
Antygrypinę możesz przyjmować profilaktycznie przez cały sezon jesienno-zimowy. Pijemy dwa razy dziennie po jednym kieliszku.