Tak jak gotowanie jajek na twardo, czy na miękko, raczej nie ma przed nami żadnych tajemnic, tak ten sposób często wydaje się trudniejszy. Zupełnie niepotrzebnie.

Jajko w koszulce jest po prostu gotowane bez skorupki. Tak przygotowane będzie dobrze smakować na kanapkach, ale można je też zjeść tylko z warzywami czy ułożyć na sałatce. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Reklama

Jak ugotować jajko w koszulce?

Jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, a zamknięte w nim żółtko musi pozostać płynne. Na talerz czy kanapkę najlepiej przenieść je w całości, wtedy dopiero nakłute widelcem, czy rozkrojone nożem lekko się rozleje. Aby udało się je przygotować, trzeba użyć jak najświeższych jajek. Należy też wyjąć je wcześniej z lodówki.

Trzy sposoby

  • Zagotuj wodę, dodaj ocet (na litr wody, łyżka octu) zrób łyżką wir i wbij jajko. Po ok. 3-4 minutach wyjmuj je łyżką cedzakową.
  • Folią wyłóż salaterkę, wbij jajko i zawiąż sakiewkę. Wrzuć ją do wrzątku. Po ok. 3-4 minutach jajko jest gotowe.
  • Użyj foremek do gotowania jajek w koszulkach. Wbij do nich jajka i włóż do wrzątku. Gotuj ok. 4 minuty.

Pomysły na kanapki z jajkiem w koszulce

  • Na podgrzanej wcześniej kromce chleba lub bułce ułóż plasterki łososia i jajko w koszulce. Całość posyp koperkiem lub szczypiorkiem.
  • Zgrilluj cienkie plasterki boczku. Ułóż na kanapce razem z jajkiem w koszulce.
  • Pieczywo posmaruj serkiem śniadaniowym. Ułóż jajko, dodaj pomidorki koktajlowe.
  • Pieczywo posmaruj hummusem. Na wierzchu ułóż jajko. Całość posyp czarnuszką i zieleniną.

Jajka w koszulce świetnie smakują przyprawione solą i pieprzem, posypane posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Można też użyć czarnuszki czy kuminu.

Kanapka z pastą z awokado i jajkiem w koszulce. / ShutterStock

Przepis na kanapki z jajkiem i awokado

  • 2 kromki ciemnego chleba
  • awokado
  • 2 jajka
  • połówka limonki
  • łyżka octu
  • sól i pieprz do smaku
  • czarnuszka do posypania
  • szczypiorek do posypania

Awokado pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z limonki, następnie rozgnieć na pastę i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem do smaku. W garnku zagotuj wodę z octem, wbij jajka i gotuj je około czterech minut. Następnie przełóż je na talerz. Kromki chleba podgrzej w tosterze lub na patelni. Posmaruj je pastą z awokado, na wierzchu układaj jajko. Kanapki posyp pieprzem, solą i czarnuszką. Na koniec szczypiorkiem.