Polędwiczki z kurczaka to wąski pasek mięsa, który znajduje się tuż pod piersią kurczaka. To wyjątkowo delikatne, kruche i chude mięso. Jest bogate w białko i bardzo szybko można z niego przygotować pyszne danie.

Tani i zdrowy obiad dla rodziny

Podajemy przepis na klasyczne, chrupiące polędwiczki z kurczaka, tzw. lub stripsy. Będą smakować małym i dużym. Danie jak z restauracji, ale jednak zdrowsze, tańsze i smaczniejsze. Podajemy polędwiczki z tym, co lubimy - mogą to być ziemniaki lub frytki. Idealna będzie do nich surówka z białej kapusty - colesław.

Reklama

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - chrupiące polędwiczki z kurczaka

Składniki

  • 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
  • 3 jajka
  • kilka łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka curry w proszku

Przygotowanie

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy musztardę i wszystkie przyprawy. Polędwiczki najpierw obtaczamy w mące, potem zanurzamy w jajku z przyprawami, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na głębokim oleju na średnim ogniu aż będą złociste. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące. Chrupiące polędwiczki z kurczaka gotowe.