Gdy mówimy o przygotowaniu mięsa "po wiedeńsku" mamy na myśli smażenie go w złotej panierce. Tradycyjny wiener schnitzel przygotowuj się z cielęciny. Można tak podawać rożen rodzaje mięs. Tym razem proponujemy tak podać kurczaka.
Tani i zdrowy obiad dla rodziny
Składniki na to danie mamy pod ręką. Mięso z kurczaka dostępne jest w każdym sklepie. Przywykliśmy do częstego jadania piersi z kurczaka. Tym razem proponujemy przygotować na niedzielny obiad udka z kurczaka, a konkretne ich górną część, bez tzw. pałki. To szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. To danie sprawdzi się doskonale na wyjątkowe okazje. Można je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - udka z kurczaka po wiedeńsku
Składniki
- 4 udka z kurczaka - górna część, bez tzw. pałki
- 1 duże jajko (albo 2 małe)
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- co najmniej 300 g masła klarowanego
- sól, pieprz (do smaku)
- cytryna (do podania)
Przygotowanie
Z udek kurczaka wyjmujemy kości, mięso delikatnie rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego! Udka z kurczaka po wiedeńsku podajemy z plasterkiem cytryny na wierzchu.