Ogórki krokodylki to wersja, w której połówki albo ćwiartki ogórków marynowane są w octowo-olejowej zalewie. Dodaje się do nich chilli oraz czosnek. Ich smak dzięki temu jest lekko pikantny i bardzo wyrazisty. Octowa nuta sprawia, że smakują nieco jak azjatyckie surówki.

Reklama

Można je z powodzeniem dodawać do kanapek, wykorzystywać zamiast surówki do obiadu, czy też podać podczas imprezy jako jedną z przystawek. Szybko staną się hitem niejednej domówki.

Jak je przygotować? Oto przepis na ogórki krokodylki.

Przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich,
  • 500 g cukru,
  • 370 ml octu,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 1,5 łyżeczki papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na 60 minut. Po tym czasie dokładnie je wymyj i osusz.

Następnie przekrój ogórki wzdłuż na pół. Posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 6 godzin, by puściły wodę.

Po tym czasie odlej wodę z ogórków. Do warzyw dodaj przyprawę chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko.

Przygotuj zalewę: wodę, z octem, cukrem i olejem zagotuj. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą ogórki i odstaw je na całą noc, by zalewa ostygła.

Następnego dnia ogórki przełóż do wyparzonych słoików razem z zalewą. Gotowe słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Kiedy ostygną, odstaw je w chłodne, zaciemnione miejsce.