Na wigilijnym stole zazwyczaj goszczą pierogi z kapustą i grzybami albo ich mniejsza wersja czyli uszka. W niektórych regionach Polski podawane są z kolei na świątecznym stole pierogi na słodko.

Pierogi z suszonymi śliwkami. Wigilijne danie regionalne

Reklama

Tak jest chociażby w Mszanie Górnej. Gaździny z tych okolic gościły w programie "Halo tu Polsat". Zaprezentowały tam swoje regionalne danie, a więc pierogi z suszonymi śliwkami. Jak je przygotować? Oto przepis.

Przepis

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • sól
  • 1/2 kilograma suszonych śliwek
  • 500 mililitrów śmietany (o 18-procentowej zawartości tłuszczu)

Sposób przygotowania:

W 700 mililitrach gorącej wody rozpuścić masło. W misce połączyć mąkę z jajkiem, a następnie powoli dodawać wodę z masłem, wyrabiając gładkie ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i wykrawać z niego koła, na przykład za pomocą szklanki. W międzyczasie śliwki zalać kolejną porcją wody i gotować przez kilkanaście minut.

Na środku każdego wyciętego koła umieścić jedną suszoną śliwkę, zlepić brzegi i uformować pierogi.

Zagotować dużą ilość osolonej wody w garnku i partiami wrzucać do niej pierogi. Gotować przez minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyciągać je łyżką cedzakową i podawać polane śmietaną, ewentualnie posypane cukrem według uznania.