Ogórki małosolne to smak wiosny i lata. Wystarczą 2-3 dni i smakowity dodatek do dań, czy składnik sałatek mamy gotowy. Z ogórków małosolnych można także zrobić doskonałą zupę.
Jak ją przygotować? Oto przepis Ewy Wachowicz na zupę z ogórków małosolnych.
Przepis
Składniki:
- ½ cebuli
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 ogórków małosolnych
- sól
- pieprz
- ½ szklanki wody z ogórków
- 150 g śmietany 30%
- pęczek koperku
- DO PODANIA
- ziemniaki
- kilka gałązek koperku
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pietruszkę i marchewkę – pokrojone w talarki. Wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.
Zalać wodą lub bulionem. Wymieszać, przykryć i ugotować.
Ogórki małosolne pokroić w talarki (najlepiej na szatkownicy). Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolać wodę z ogórków. Zabielić śmietaną – zahartowaną gorącą zupą. Zagotować.
Zupę zdjąć z ognia, wrzucić posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można udekorować gałązką koperku.