Ogórki małosolne to smak wiosny i lata. Wystarczą 2-3 dni i smakowity dodatek do dań, czy składnik sałatek mamy gotowy. Z ogórków małosolnych można także zrobić doskonałą zupę.

Jak ją przygotować? Oto przepis Ewy Wachowicz na zupę z ogórków małosolnych.

Reklama

Przepis

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 5 ogórków małosolnych
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki wody z ogórków
  • 150 g śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • DO PODANIA
  • ziemniaki
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pietruszkę i marchewkę – pokrojone w talarki. Wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.

Zalać wodą lub bulionem. Wymieszać, przykryć i ugotować.

Ogórki małosolne pokroić w talarki (najlepiej na szatkownicy). Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolać wodę z ogórków. Zabielić śmietaną – zahartowaną gorącą zupą. Zagotować.

Zupę zdjąć z ognia, wrzucić posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można udekorować gałązką koperku.