Zupa ogórkowa to jedno z tych dań, które uwielbiają prawie wszyscy i które kojarzy się z dzieciństwem. Zwłaszcza latem, w upalne dni to idealna potrawa na obiad.

Zazwyczaj przygotowuje się ja na bazie ogórków kiszonych. Ewa Wachowicz proponuje wersję na bazie ogórków zielonych.

Reklama

Jak ją zrobić? Oto przepis na zupę na zielonych ogórkach.

Przepis

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selara
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka - kurkumy
  • 1½ l wywaru, np. z kury i kaczki
  • ½ szklanki śmietany 12-18%
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

W garnku roztopić masło. Wrzucić i zeszklić pokrojoną cebulę. Wsypać kurkumę. Gdy zacznie się karmelizować wrzucić posiekany czosnek oraz warzywa – ziemniaka pokrojonego w kostkę, marchewkę, pietruszkę i połówkę selera starte na jarzynowych oczkach, kawałek pora posiekany w plasterki. Wymieszać i smażyć przez chwilę.

Zalać gorącym wywarem. Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić ogórki starte na dużych oczkach.

Zabielić śmietaną (wcześniej warto ją zahartować). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z kuchenki i dorzucić posiekany koperek.