Pierniki świąteczne - nieodłączny element Bożego Narodzenia

Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez smaku i aromatu pierników. Już samo przygotowywanie tych korzennych ciasteczek wprowadza nas w prawdziwie świąteczną atmosferę. Ich pieczenie i dekorowanie to piękna rodzinna tradycja i wspaniała zabawa - szczególnie dla najmłodszych. Piernikowe choinki, bałwanki, gwiazdki, dzwonki i aniołki cieszą oczy wszystkich domowników.

Pierniki są wspaniałą świąteczną (a często nawet przedświąteczną) przekąską. Ozdabiają choinki i świąteczne stroiki. Mogą nawet stać się wspaniałym prezentem dla bliskich.

Reklama

Kiedy piec świąteczne pierniki?

Najlepsze świąteczne pierniki to te, które przygotowane zostały kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Ten czas pozwoli nabrać im wyjątkowego aromatu i smaku. Ponadto pierniczki odpowiednio zmiękną.

Co zrobić, aby pierniki świąteczne były miękkie? Zasady

Reklama

Wpływ na miękkość pierników mają zarówno składniki, z których powstaną jak również sposób ich przygotowania i późniejszego przechowywania. Warto więc pamiętać o kilku zasadach:

  • do ciasta najlepiej dodać - zamiast gęstego - płynny miód,
  • ciasta na pierniki nie należy rozwałkowywać zbyt mocno,
  • sam proces pieczenia nie może trwać zbyt długo, ponieważ pierniki staną się wówczas twarde i gorzkie,
  • nie powinno się zbyt wcześnie ozdabiać pierników - najlepiej zrobić to dopiero, kiedy pierniki zmiękną (zbyt wczesne nałożenie lukru lub czekolady może spowalniać pochłanianie wilgoci),
  • warunki przechowywania powinny zapewnić piernikom możliwość nabrania wilgoci - dzięki temu nie wyschną, a będą idealnie miękkie,
  • należy przechowywać je w szczelnym pojemniku (idealnie sprawdzą się tutaj metalowe puszki),
  • dodatkowo do pojemnika warto wrzucić obierki z jabłek lub skórkę pomarańczową, dzięki temu świąteczne pierniki wchłoną z nich wilgoć, a dodatkowo nabiorą owocowego aromatu.

Świąteczne pierniki. Przepis

Składniki:

  • ½ szklanki miodu,
  • ½ szklanki cukru,
  • 7,5 dag masła lub margaryny,
  • ½ szklanki kwaśnego mleka,
  • 2 ½ żółtka,
  • 60 dag mąki,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • ¼ łyżeczki amoniaku,
  • ½ łyżki sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  • masło, miód i cukier rozpuścić w garnku i przestudzić,
  • do przestudzonej masy dodać żółtka,
  • mąkę przesiać z przyprawą do piernika, cynamonem, amoniakiem i sodą oczyszczoną,
  • dodać do masy,
  • na końcu dodać kwaśne mleko,
  • ciasto wyrobić rękoma, a następnie rozwałkować,
  • z ciasta wykrawać pierniczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce,
  • piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 190-200 stopni Celsjusza.

Po wystudzeniu pierniki można ozdobić według własnych preferencji. Można użyć do tego lukru lub czekolady, a także wiórków kokosowych, zmielonych orzechów lub gotowych dodatków w postaci drobnych, kolorowych cukierków. Warto jednak wiedzieć o tym, że pierniki bez dekoracji można przechowywać dłużej bez ryzyka ich zepsucia.