Czy benedyktynkę wymyślili zakonnicy? Ten przepis opracowała amerykańska restauratorka, Jennie Carter Benedict (1860–1928), autorka bestsellerowych książek kucharskich. Mieszkała w Louisville w stanie Kentucky. Jedna z jej książek kucharskich pt. "The Blue Ribbon Cook Book” (1902), która jest wznawiana do dziś.
Przepis na benedyktynkę - idealną pastę na śniadanie i jako dip do warzyw
Benedyktynka idealnie sprawdza się jako pasta śniadaniowa do kanapek. Można też ją podać jak dip do np. krakersów lub warzyw na przyjęciu. Benedyktynką robi się w kilka chwil z bardzo prostych składników. Jest świetną, orzeźwiającą odmianą od typowego twarożku ze szczypiorkiem.
Składniki
- 250 g kremowego serka śmietankowego,
- 2 ogórki
- szalotka
- posiekany szczypiorek - 2 łyżki
- posiekany koperek - 2 łyżki
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ogórki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę. Potem dobrze odciskamy z płynu. Do miski wrzucamy ogórki, serek, szczypiorek, koperek, majonez i przyprawy. Dobrze mieszamy. Benedyktynka gotowa. Smacznego!