Listopadowe słodycze. Tajemnicze historie i pilnie strzeżone przepisy [ZDJĘCIA]
Listopadowym świętom towarzyszą pyszne regionalne przysmaki. Pojawiają się na przycmentarnych straganach, odpustowych jesiennych kramach, ale i w najlepszych cukierniach. To tradycyjne wyroby, których receptury są często strzeżone od dziesięcioleci. Niektóre z nich, poza sporą dawką kalorii, mają także niezwykłe pochodzenie.
2/5 Pańska skórka. To regionalny cukierek domowej roboty o charakterystycznym biało-różowym zabarwieniu. Najczęściej ma kwadratowy lub prostokątny kształt i jest pakowany w pergamin. Tradycyjnie związany z Mazowszem i Małopolską pojawia się na przycmentarnych straganach w czasie Wszystkich Świętych oraz w okresie jesiennych odpustów.
shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama