Pierogi bardzo dobrze znoszą mrożenie. Bazuje na tym wiele firm i sprzedaje je tylko w takiej formie. Dzięki temu też z potrawy pracochłonnej, stają się niezwykle praktyczną. Wystarczy wyjąć je z zamrażarki i odgrzać w wodzie lub na patelni. Jednak trzeba zamrozić je dobrze, by smakowały świetnie, a przede wszystkim nie posklejały się. Jest na to kilka sposobów.
Trzy sposoby na mrożenie pierogów
- Surowe pierogi.Ułóż je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, tak, aby się nie stykały. Wstaw je do zamrażalnika. Po około 2 godzinach przełóż je do woreczków na mrożonki. Szczelnie je zamknij, by nie wysychały. Tak przygotowane pierogi mogą być w zamrażalniku do trzech miesięcy.
- Ugotowane pierogi.Po odcedzeniu, posmaruj je cienką warstwą oleju. Dzięki temu nie będą się sklejały. Po wystudzeniu, pakuj je do woreczków na mrożonki. Trzeba je zjeść w trakcie miesiąca. Gdy będą w zamrażarce dłużej, ciasto pierogów może być nadmiernie wysuszone.
- Zblanszowane pierogi.Ten sposób poleca wielu kucharzy. Pierogi wystarczy zanurzyć w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju na ok. 30 sekund. Po odcedzeniu układaj je na natłuszczonym olejem papierze do pieczenia, na tacce. Gdy wystygną, wstaw tackę do zamrażarki na 2 godziny. Potem wystarczy przełożyć do woreczków na mrożonki i szczelnie je zamknąć. Ten sposób na mrożenie pierogów poleca Anna Starmach. Tak przygotowane pierogi powinny zniknąć z zamrażalnika w ciągu kilku miesięcy.