Grzyb gigant

Dawno nie mieliśmy tyle grzybów w polskich lasach. Przełom września i października 2024 roku okazał się pod tym względem wyjątkowy. Znajdują się w ogromnych liczbach, a grzybiarze korzystają z okazji. Nieprzespane noce poświęcone na obróbkę wcześniej zebranych grzybów są tego warte. Ostatnim niebywałym znaleziskiem okazała się purchawica olbrzymia (Calvatia gigantea (Batsch) Lloyd) mająca około 1 m obwodu. Została znaleziona przez autora bloga „Grzybów znawca” w okolicach Kostrzyna (Wielkopolska).

Reklama

Czasznica olbrzymia w Polsce

Ten gigant rośnie głównie w Ameryce Północnej i Europie. Jak już wiadomo, na czasznicę olbrzymią można natknąć się również w Polsce. Raczej na obrzeżach lasów (na łąkach, w parkach) niż w gęstym i ciemnym lesie. Najczęściej spotykana jest na północy naszego kraju, na południu sporadycznie. Od 9 października 2014 roku nie jest już gatunkiem chronionym w Polsce.

Powtarzając za Wikipedią, nazwę polską tego niezwykłego grzyba podał Andrzej Chlebicki w 1997 r. Znany jest również pod nazwą purchawka olbrzymia lub kulica kurzawkowata. Najczęściej stosuje się jednak nazwę purchawica olbrzymia. Są one okrągłe i białe. Mogą przypominać kamień. Ich średnica osiąga nawet 60 cm. Rekordowa czasznica olbrzymia ważyła ponad 20 kg! Została znaleziona w Czechosłowacji w 1955 r.. Jej wysokość wynosiła 46 cm, a imponujący obwód 212 cm.

Czy czasznica olbrzymia jest jadalna?

Reklama

Czasznica olbrzymia jest jadalna. Czesi kroją ją na szerokie plastry, obtaczają w panierce i smażą. W Polsce raczej się jej nie zjada. W celach spożywczych należy wybierać młode owocniki - białe i jędrne. Należy być ostrożnym, ponieważ niektóre gatunki purchawki są trujące. Jeśli nie jesteś pewny, że to purchawica olbrzymia nie jedz.

Czasznica olbrzymia  - młode owocniki są jadalne / ShutterStock