Brukiew jest chrupka, ma gorzkawy smak, przypominający rzodkiew. Powstała ze skrzyżowania rzepy z kapustą liściową. Świetnie smakuje z mięsem i rybami, w daniach kuchni azjatyckiej. Warto jeść ją na surowo z różnymi dipami. Albo dodawać ją do zupy, bądź przygotowywać z niej hummus, puree lub placki.
Przepis na placuszki z brukwi
- 300 g brukwi
- mała cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz i ulubione przyprawy (np. tymianek) do smaku
Brukiew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łączymy oba składniki, dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Brukiew jest zdrowa!
- Brukiew jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 40 kcal), a do tego bogate źródło błonnika, który syci na dłużej i przy tym usprawnia perystaltykę jelit. To warzywo jest dobre dla osób na diecie odchudzającej.
- Brukiew sprzyja zdrowiu włosów, paznokci i skóry, bo dostarcza organizmowi związków siarkowych, które są podstawowym składnikiem keratyny oraz kolagenu.
- Brukiew obfituje w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi nowotworów.
- Brukiew działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo dzięki dużej zawartości glukozynolanów (roślinne siarkowe glikozydy). Glukozynolany mają także udowodnione w badaniach naukowych właściwości antynowotworowe – wspomagają syntezę enzymów odtruwających, które są odpowiedzialne za wydalanie z organizmu substancji rakotwórczych. Brukiew jedzona regularnie wspiera profilaktykę nowotworów: płuc, piersi, prostaty, żołądka i jelita grubego.
- Brukiew zawiera witaminy A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B, jak również minerały, takie jak żelazo, fosfor, siarka, chlor i potas.
Brukiew wspiera leczenie chorób!
Dzięki właściwościom moczopędnym brukiew wspiera leczenie schorzeń nerek. Ma lekkie działanie przeczyszczające, co pomaga na zaparcia.
W medycynie ludowej stosuje się sok z brukwi na infekcje dróg oddechowych – rozrzedza śluz i ma działanie przeciwkaszlowe.
Syrop z brukwi na sezonowe infekcje dróg oddechowych
Obraną brukiew kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Przenosimy papkę na sitko o drobnych oczkach i odciskamy sok. (Miąższ może się przydać jako dodatek do puree ziemniaczanego z masłem). Do soku można dodać miód. Pijemy syrop kilka razy dziennie po 2-3 łyżeczki.