Tomasz Strzelczyk jest znanym blogerem, założycielem portalu Oddaszfartucha!. Brał udział w czwartej edycji programu "Masterchef Polska" i dotarł aż do finałowej piątki. Jego przepisy cieszą się ogromnym powodzeniem.

Puszyste, smażone placuszki popularne są w wielu kuchniach świata. W Polsce najpopularniejsze chyba są racuchy z jabłkami. Można je podać na ciepłe śniadanie, na obiad lub na kolację. Po prostu danie uniwersalne i pyszne.

Przepis

Reklama

Składniki

3 średniej wielkości jabłka
2 jajka,
250 ml kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego
250 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
sok z połowy cytryny,
olej do smażenia.








Przygotowanie

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy je cytryną, żeby nie ściemniały, i odstawiamy. W misce łączymy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy kefir, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dosypujemy mąkę. Mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy starte jabłka i delikatnie mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Racuchy można podać z sosem jogurtowym lub z cukrem pudrem.