Mówi się, że ta rewelacyjna, warstwowa sałatka pochodzi z Kresów. Świetnie wygląda podana na stół w szklanej, przezroczystej misie. Połączenie śledzi, warzyw i jajek zaskakuje harmonią.

Śledzie pod pierzynką, czyli symfonia smaków

Smaki komponują się tu na zasadzie przeciwieństw. Słony śledź konfrontuje się ze słodyczą buraków, delikatność ziemniaków z kwaśnymi ogórkami, a jajka - z cebulą lub porem. Składniki tej pysznej sałatki mogą się delikatnie różnić w tradycyjnych, przekazywanych sobie w rodzinie przepisach. Jedno jest pewne, to jest pyszne. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, musicie zrobić w tym roku. Szuba, czyli śledzie pod pierzynką, będą przebojem tych świąt.

Reklama

Przepis na śledzie pod pierzynką (szuba)

Składniki

5 filetów śledziowych
duża cebula np. cukrowa
4 ugotowane ziemniaki
4 ugotowane buraki
4 ogórki kiszone
4 jajka na twardo
sól i świeżo zmielony pieprz
250 g majonezu
koperek lub natka
ulubiony majonez - zamiast majonezu można użyć gęstego jogurtu z musztardą








Przygotowanie

Śledzie i cebulę kroimy w kostkę. Jajka, ziemniaki, ogórki i buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Uwaga, nie mieszamy ich - odkładamy do osobnych miseczek. Przygotowujemy szklaną miskę i budujemy sałatkę. Na dno miski wkładamy śledzie, potem cebulę - smarujemy tę warstwę cienko majonezem. Potem kładziemy ziemniaki i znowu smarujemy całość majonezem. Na to idą kolejne warstwy - ogórki i buraki; każda warstwa jest wykończona majonezem. Wierzch posypujemy startym jajkiem. Możemy udekorować majonezem i zieloną pietruszką. Sałatkę można również przygotować w małych, szklanych miseczkach lub niskich szklankach.