Szarlotka to królowa jesieni a w tej wersji może się także stać królową imprez. Ten sposób podania ciasta z pewnością wykorzystacie nie tylko raz na organizowanej przez Was imprezie.

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Reklama

Jest nie tylko smaczna i ma doskonale zrównoważone proporcje owoców do ciasta, ale jej sposób podania jest niezwykle oryginalny.

Jak ją zrobić? Oto przepis od Ewy Wachowicz na szarlotkę z kruszonką w słoiku.

Przepis

Składniki

  • 100 g - mąki
  • 80 g - ksylitolu
  • 100 g - masła
  • 2 łyżki - płatków migdałowych
  • Masa
  • 4 - jabłka
  • 1 łyżka - oleju kokosowego
  • garść rodzynków
  • cynamon
  • sok z ½ cytryny
  • Solony karmel
  • ½ szklanki - cukru trzcinowego
  • 1 puszka - mleczka kokosowego
  • 1 łyżka - oleju kokosowego
  • sól gruboziarnista lub w płatkach
  • Zdobienie
  • mięta

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ksylitol i zimne masło. Wysiekać. Dodać płatki migdałowe. Zagnieść. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i rozwałkować. Piec przez 12-15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić i pokruszyć.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić starte jabłka, dodać rodzynki, przyprawić cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i podsmażyć.

Na drugiej patelni roztopić cukier. Zdjąć z ognia i wlać mleczko kokosowe (tylko gęstą zawartość puszki – bez wody). Dodać olej kokosowy. Wymieszać. Gdy wystygnie, dodać sól.

Na dno słoiczka wsypać trochę kruszonki. Nałożyć jabłka, na jabłka solony karmel. Następnie ponownie kruszonkę, jabłka i karmel. Na samej górze umieścić kruszonkę. Udekorować miętą.