Szybka szarlotka: składniki
Przepis na szybką szarlotkę jest banalnie prosty. Poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Wystarczy kilka podstawowych produktów, które prawdopodobnie masz w domu. Błyskawiczne ciasto z jabłkami niemal upiecze się samo.
Składniki na szarlotkę w 10 minut:
- 220 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 ml mleka
- 170 g masła
- 4 jajka
- 2 duże i słodkie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta roli
- cukier puder
Łatwa szarlotka: sposób przygotowania
- Masło utrzyjz cukrem i cukrem waniliowym. Powoli ucierając, dodawaj po jednym żółtku jaj.
- Białka jaj z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawaj do masy, cały czas miksując.
- Wlej mleko i miksuj do połączenia składników.
- Powoli wymieszaj masę z pianą z białek jaj.
- Jabłka umyj, obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Obtocz je w cynamonie
- Ciasto wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka.
- Piecz przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Odstaw do ostudzenia.
- Posyp szarlotkę odrobioną cukru pudru.