Szybka szarlotka: składniki

Przepis na szybką szarlotkę jest banalnie prosty. Poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Wystarczy kilka podstawowych produktów, które prawdopodobnie masz w domu. Błyskawiczne ciasto z jabłkami niemal upiecze się samo.

Składniki na szarlotkę w 10 minut:

Reklama
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 170 g masła
  • 4 jajka
  • 2 duże i słodkie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta roli
  • cukier puder

Łatwa szarlotka: sposób przygotowania

  • Masło utrzyjz cukrem i cukrem waniliowym. Powoli ucierając, dodawaj po jednym żółtku jaj.
  • Białka jaj z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawaj do masy, cały czas miksując.
  • Wlej mleko i miksuj do połączenia składników.
  • Powoli wymieszaj masę z pianą z białek jaj.
  • Jabłka umyj, obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Obtocz je w cynamonie
  • Ciasto wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka.
  • Piecz przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  • Odstaw do ostudzenia.
  • Posyp szarlotkę odrobioną cukru pudru.