rozwiń ›
Gołąbki mają chyba więcej zwolenników, niż wrogów. Niektórzy mogliby jeść je w każdej wersji zarówno tej z mięsem, jak też grzybowej, czy z ryżowym farszem. Siostra Anastazja proponuje przygotować je w wersji dla tych, co jedzą mięso oraz w wersji typowo jesiennej, czyli z grzybami.
Oto przepis na gołąbki siostry Anastazji.
Przepis na gołąbki z grzybami
Składniki:
- 1 średnia główka świeżej kapusty,
- 40 dag ryżu,
- tłuszcz,
- 1 duża cebula,
- 3-4 dag suszonych grzybów,
- 2 łyżki oliwy
- sól,
- pieprz,
- 2-3 dag mąki pszennej,
- 1/2 szklanki śmietany
Przygotowanie:
- Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy.
- Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście, ścinając ich twarde części.
- Ryż ugotować na sypko.
- Pokrojoną cebulę usmażyć.
- Grzyby namoczyć (na noc), potem ugotować.
- Usmażoną cebulę i ugotowane grzyby zmielić w maszynce, wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem.
- Układać nadzienie na przygotowanych liściach kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon.
- Gołąbki, włożyć do brytfanki, podlać rosołem, dodać trochę tłuszczu i dusić pod przykryciem, najlepiej w piekarniku.
- Z wywaru po grzybach, śmietany i mąki zrobić sos.
- Gołąbki podawać polane topionym masłem z bułką tartą, a osobno podać sos. Zamiast suszonych grzybów można użyć smażonych pieczarek.
Gołąbki w wersji z mięsem
Składniki:
- 1 nieduża główka świeżej kapusty,
- 40 dag ryżu,
- 40 dag ugotowanego mięsa,
- 1 cebula,
- tłuszcz,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Z kapustą postąpić jak w przepisie powyżej.
- Ryż ugotować na sypko.
- Mięso zmielić w maszynce.
- Cebulę pokroić i usmażyć.
- Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Jeżeli masa jest za sucha można dolać trochę rosołu.
- Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać rosołem i dusić.
- Podawać z sosem pomidorowym.