Ciasto borówkowe z przepisu Ewy Wachowicz jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jego zaletą jest to, że do jego przygotowania można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców.

Jak je zrobić? Oto przepis na ciasto borówkowe Ewy Wachowicz.

Reklama

Przepis

Składniki:

300 g - mąki200 g - masła3 - żółtka100 g - cukru pudru1 - cukier waniliowyBEZA3 - białka6 łyżek - cukru pudruNADZIENIE400 g - borówek½ szklanki - wody1 łyżka - cukru1 łyżka - mąki ziemniaczanej lub kisielu150 g - dżemu

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny blat), dodać cukier, cukier waniliowy i posiekane masło. Wyrobić nożem. Dodać żółtka i zagnieść rękami. Kiedy ciasto będzie gotowe, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 2 godziny.

Formę 23x35 cm (lub tortownicę) posmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto uformować tak, aby przykryło dno i brzegi formy, ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Borówki rozmrozić na sicie. W niewielkiej ilości wody spod borówek rozrobić mąkę ziemniaczaną lub kisiel (żurawinowy albo cytrynowy). Jeśli wody wystarczy, zagotować ją z cukrem, jeśli nie - użyć wody czystej. Rozrobioną kartoflankę (lub kisiel) połączyć z posłodzonym wrzątkiem. Dodać borówki, wymieszać i szybko zdjąć z ognia. Ostudzić.

Ciasto wyjąć, posmarować dżemem, nałożyć masę borówkową.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubić na gładką masę bezową. Przy pomocy rękawa cukierniczego ozdobić nią masę borówkową, np. robiąc kratkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 130 st. C kilka minut, aż beza lekko się zrumieni (nie powinna zbrązowieć).