Przygotowanie tego rodzaju przetworów z pewnością jest bardzo proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Gdy ogarniesz ten przepis będziesz mógł kombinować z nowymi dodatkami smakowymi: miodem, chili czy np. musztardą - pisze na swojej stronie Jakub Kuroń.

Reklama

Jak ją zrobić? Oto przepis na cukinię marynowaną w zalewie słodko-kwaśnej.

Przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 750 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 100-150 g cukru (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych)

Sposób przygotowania:

Cukinię obierz z skóry. Podziel wzdłuż na pół, następnie za pomocą łyżki wybierz miąższ i pestki. Pokrój w słupki o szerokości 1 cm. Długość uzależniona jest od wielkości słoików, u mnie około 10 cm. Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz ze skóry, następnie pokrój w półplasterki.

Wyparzone i osuszone słoiki wypełnij szczelnie cukinią i papryką, jak na załączonym zdjęciu. Tutaj uwaga, że możesz zamarynować tak właściwie dowolne warzywo, zalewa jest bardzo uniwersalna.

W rondelku wlej wodę, następnie dodaj, pokrojoną marchew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gorczycę oraz sól. Gotuj na małym ogniu 5 minut, aż marchew delikatnie zmięknie. Po tym czasie dodaj ocet i cukier, gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Przed napełnieniem słoików spróbuj, czy zalewa nie jest za kwaśna. Ewentualnie skontruj smak dodając więcej cukru. Tak przygotowaną marynatą od razu zalewaj cukinię. Zakręć szczelnie słoiki, na koniec ustaw wieczkami do dołu do całkowitego wystygnięcia.

Tak przygotowana zalewa jest bardzo uniwersalna. Możesz w niej marynować praktycznie dowolne warzywa, z czasem eksperymentując z nowymi smakami. Dobrym pomysłem jest dodatek przyprawy, curry, miodu lub np. świeżego lubczyku.