Przepis na horiatiki pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” Bartka Kieżuna. To grecka klasyka, znana na całym świecie. Autor w wywiadach mówił, że zastanawiał się, czy ten przepis umieścić w książce, ale ostatecznie to zrobił.

Sałatka grecka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Warzywa, oliwa i ser feta to podstawowe składniki uważanej za najlepszą na świecie diety śródziemnomorskiej. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, a smak zachwyca każdego, kto jej spróbuje.

Reklama

W czym tkwi sekret horiatiki? Chodzi o świeże składniki w najlepszym gatunku. Dlatego najlepiej ją robić, gdy jest sezon na pomidory. Oliwa i feta też powinny być dobrej jakości.

Przepis:

Składniki:

300 g fety,
900 g dojrzałych pomidorów,
300 g ogórków gruntowych,
100 g oliwek z pestkami, najlepiej odmiany kalamata,
200 g papryki zielonej,
oliwa extra vergine,
sól,
pieprz,
garstka świeżych liści oregano







Przygotowanie:

Pomidory kroimy w duże kawałki, ogórki w trochę mniejsze. Paprykę również byle jak, bo w przypadku horiatiki liczą się nie kształty i rozmiary, a smak. Warzywa rozkładamy na cztery talerze. Dorzucamy oliwki. Delikatnie solimy, bo feta jest bardzo słona. Doprawiamy pieprzem.
Skrapiamy oliwą i mieszamy delikatnie. Na górze układamy kawałek fety, polewamy wszystko solidną porcją oliwy i obrzucamy listkami oregano.