Składniki
- 1/2 kg serka homogenizowanego
- okrągłe biszkopty
- 4 galaretki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietany 30%
- 40 dag owoców, np. brzoskwinie, ananasy, wiśnie, maliny
- płatki migdałowe
Wykonanie
Jedną galaretkę, najlepiej agrestową, rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.
Formę 22 cm wykładamy biszkoptami.
Pozostałe trzy galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, tężejącą galaretkę, serek i owoce. Mieszamy.
Pół masy serowej wykładamy na biszkopty. Polewamy tężejącą galaretką agrestową, a na nią dajemy pozostałą masę serową.
Sernik wkładamy do lodówki na 2-4 godziny.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!