Składniki

Rozczyn

  • 1 szklanka jogurtu
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
Reklama

Kurki

  • 25 dag kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz

Wykonanie

Aby przygotować rozczyn, jogurt mieszamy ze szczyptą cukru i drożdżami.

Obrane i oczyszczone kurki rozdrabniamy. Podsmażamy z cebulą na maśle, dolewamy śmietanę, dusimy 10 minut.

Do miski dajemy mąkę, jajko, sól, rozczyn. Ciasto dokładnie mieszamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

Niewielkie porcje ciasta kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiano, dodajemy kurki, składamy na pół. Placuszki odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu