Składniki
Rozczyn
- 1 szklanka jogurtu
- 3 dag drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
Kurki
- 25 dag kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz
Wykonanie
Aby przygotować rozczyn, jogurt mieszamy ze szczyptą cukru i drożdżami.
Obrane i oczyszczone kurki rozdrabniamy. Podsmażamy z cebulą na maśle, dolewamy śmietanę, dusimy 10 minut.
Do miski dajemy mąkę, jajko, sól, rozczyn. Ciasto dokładnie mieszamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
Niewielkie porcje ciasta kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiano, dodajemy kurki, składamy na pół. Placuszki odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Smacznego!