Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Reklama

Krem

  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Pianka

  • 1/2 kg wiśni
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe

Wykonanie

Składniki kremu dokładnie ucieramy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy stopione masło i mleko, dodajemy mąkę i proszek. Ciasto dokładnie mieszamy, po czym wykładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 35 minut w 170 stopniach.

W celu wykonania pianki zalewamy galaretki jedną szklanką wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dolewamy tężejącą galaretkę i wiśnie, po czym mieszamy.

Na ciasto wykładamy krem, a następnie piankę wiśniową. Wierzch posypujemy okruchami ciasta.

Wkładamy ciasto do lodówki na dwie godziny.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu