Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Pianka
- 1/2 kg wiśni
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 galaretki wiśniowe
Wykonanie
Składniki kremu dokładnie ucieramy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy stopione masło i mleko, dodajemy mąkę i proszek. Ciasto dokładnie mieszamy, po czym wykładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut w 170 stopniach.
W celu wykonania pianki zalewamy galaretki jedną szklanką wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dolewamy tężejącą galaretkę i wiśnie, po czym mieszamy.
Na ciasto wykładamy krem, a następnie piankę wiśniową. Wierzch posypujemy okruchami ciasta.
Wkładamy ciasto do lodówki na dwie godziny.
Smacznego!