Składniki
Ciasto
- ½ kg jagód
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 15 dag masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
- 5 białek
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania bezy. Białka z cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy.
Opłukane i osuszone jagody oprószamy łyżką mąki ziemniaczanej.
Do miski dajemy mąkę pszenną, jajko, stopione masło, proszek, śmietanę i cukier. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Większą część wykładamy na blachę 27x17 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy jagody, na które kruszymy pozostałe ciasto. Na wierzch dajemy bezę.
Pieczemy około godziny w 170 stopniach.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!