Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Piana
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń czekoladowy
Morele
- 1/2 kg moreli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie
Opłukane morele kroimy na pół, usuwamy pestki, po czym oprószamy owoce cukrem i kaszą manną.
Aby przygotować pianę, ubijamy na sztywno białka z cukrem. Dodajemy budyń. Masę mieszamy.
Łączymy mąkę z masłem. Dodajemy żółtka, oba cukry, proszek i śmietanę. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Mniejszą część ciasta wałkujemy. Wycinamy kółeczka, w środku robimy otwory.
Większą część ciasta wałkujemy. Kładziemy na blachę 18x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto dajemy morele, a na nie pianę. Na wierzch układamy kółeczka z ciasta.
Ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
Smacznego!