Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Reklama

Piana

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń czekoladowy

Morele

  • 1/2 kg moreli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie

Opłukane morele kroimy na pół, usuwamy pestki, po czym oprószamy owoce cukrem i kaszą manną.

Aby przygotować pianę, ubijamy na sztywno białka z cukrem. Dodajemy budyń. Masę mieszamy.

Łączymy mąkę z masłem. Dodajemy żółtka, oba cukry, proszek i śmietanę. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Mniejszą część ciasta wałkujemy. Wycinamy kółeczka, w środku robimy otwory.

Większą część ciasta wałkujemy. Kładziemy na blachę 18x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto dajemy morele, a na nie pianę. Na wierzch układamy kółeczka z ciasta.

Ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu