Składniki
- 1 puszka ananasa
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 5 galaretek
- 4 wafelki 40 g
- 10 dag masła
Przygotowanie
Zacznijmy od wykonania galaretki na wierzch. Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Teraz zróbmy spód. Wafelki rozdrabniamy, dolewamy stopione masło. Mieszamy. Masę przekładamy do formy 22 cm i dokładnie uciskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Trzy galaretki zalewamy jedną szklanką wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy ser i tężejącą galaretkę. Mieszamy.
Na spód wykładamy masę serową, a na niej układamy krążki ananasa. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!