Składniki

  • 1 puszka ananasa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 galaretek
  • 4 wafelki 40 g
  • 10 dag masła

Przygotowanie

Reklama

Zacznijmy od wykonania galaretki na wierzch. Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.

Teraz zróbmy spód. Wafelki rozdrabniamy, dolewamy stopione masło. Mieszamy. Masę przekładamy do formy 22 cm i dokładnie uciskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Trzy galaretki zalewamy jedną szklanką wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy ser i tężejącą galaretkę. Mieszamy.

Na spód wykładamy masę serową, a na niej układamy krążki ananasa. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu