Leczo jest daniem, które pochodzi z kuchni węgierskiej. Popularne jest także na Ukrainie, Słowacji, w Czechach oraz w Polsce. To bardzo smaczna i jednogarnkowa potrawa, do przygotowania której można użyć sezonowych warzyw.

Reklama

Tym, które króluje w leczo, jest rzecz jasna papryka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać także fasolkę szparagową i cukinię. Ci, którzy jedzą mięso, chętnie dodają do niego także kiełbasę i mięso. Ten przepis siostry Anieli na leczo jest naprawdę wyjątkowy. Jak je przygotować?

Oto przepis na leczo siostry Anieli.

Przepis

Składniki:

1 duża cukinia

papryka żółta, pomarańczowa, czerwona i zielona

1 ostra papryczka

20 dkg boczku parzonego

laska kiełbasy np. podwawelskiej

1 cebula

500 g przecieru pomidorowego

4 ząbki czosnku

świeża pietruszka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Warzywa umyć, a czosnek i cebulę posiekać i dodać do boczku. Cukinie pokroić w większą kostkę i dodać na patelnię. Dusić pod przykryciem i mieszać.

Papryki pokroić. Dodać na patelnię, wymieszać i dusić kilka minut. Pokroić kiełbasę i dodać do warzyw. Na koniec dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z natką pietruszki i pieczywem.