Leczo jest daniem, które pochodzi z kuchni węgierskiej. Popularne jest także na Ukrainie, Słowacji, w Czechach oraz w Polsce. To bardzo smaczna i jednogarnkowa potrawa, do przygotowania której można użyć sezonowych warzyw.
Tym, które króluje w leczo, jest rzecz jasna papryka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać także fasolkę szparagową i cukinię. Ci, którzy jedzą mięso, chętnie dodają do niego także kiełbasę i mięso. Ten przepis siostry Anieli na leczo jest naprawdę wyjątkowy. Jak je przygotować?
Oto przepis na leczo siostry Anieli.
Przepis
Składniki:
1 duża cukinia
papryka żółta, pomarańczowa, czerwona i zielona
1 ostra papryczka
20 dkg boczku parzonego
laska kiełbasy np. podwawelskiej
1 cebula
500 g przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
świeża pietruszka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Warzywa umyć, a czosnek i cebulę posiekać i dodać do boczku. Cukinie pokroić w większą kostkę i dodać na patelnię. Dusić pod przykryciem i mieszać.
Papryki pokroić. Dodać na patelnię, wymieszać i dusić kilka minut. Pokroić kiełbasę i dodać do warzyw. Na koniec dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z natką pietruszki i pieczywem.