Truskawki wiosną to jeden z głównych owocowych składników deserów, koktajli i ciast. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu od siostry Anastazji. Truskawkowe marzenie to ciasto złożone z kilku warstw - biszkoptowej, jogurtowej i galaretkowej.

Reklama

Dodatkiem, który je uzupełnia, dodaje smaku a także cieszy oko są właśnie truskawki. To ciasto będzie smakowało także tym, którzy nie lubią, gdy jest zbyt słodko. Mogą je bez wyrzutów sumienia jeść także ci, którzy są na diecie. Poniżej prezentujemy przepis na truskawkowe marzenie siostry Anastazji.

Przepis

Składniki:

1 1/2 l jogurtu naturalnego

9 łyżeczek żelatyny

cukier puder do smaku

2 galaretki zielone

2 galaretki truskawkowe

1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Upiec biszkopt ciemny z 4 jaj.

Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.

Do 1/2 l jogurtu dodać cukier do smaku oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Masę rozprowadzić na biszkopcie i zalać zieloną tężejącą galaretką.

Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku, 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody i rozprowadzić na galaretce zielonej.

Na ostatnią warstwę masy jogurtowej rozłożyć umyte i obrane truskawki. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową.