Ewa Wachowicz na kuchni zna się świetnie. Jej wypróbowane przepisy mają rzesze fanów. Na wielkanocnym stole musi się pojawić chrzan. Ten z przepisu Ewy Wachowicz jest mocny i doskonale będzie współgrał z mięsami, pasztetami i białą kiełbasą.
Chrzan jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie pokarmów.
Przepis na domowy chrzan od Ewy Wachowicz
Składniki
2 duże korzenie chrzanu
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wrzątku
3 łyżki ekologicznego octu jabłkowego
1 szczypta soli
Korzenie chrzanu powinny być jędrne. Obieramy je i ucieramy na drobnej tarce. Do utartego chrzanu dodajemy sól i cukier, zalewamy wrzątkiem i już. Ewa Wachowicz podpowiada, że można chrzan tylko przelać wrzątkiem na sicie.
Jeśli tarty chrzan chcemy przechowywać dłużej, trzeba przełożyć go do słoika i dodać ocet jabłkowy.