Czy znamy kuchnię naszych południowych sąsiadów? Tak nie do końca. Na pewno smażony ser z frytkami i sosem tatarskim albo tzw. utopence, czyli marynowane parówki. Na sobotni obiad proponujemy pyszne kotlety po czesku. Przepis na to danie podał Jasiek Kuroń, ceniony kucharz. Kotlety po czesku są soczyste, a ich oryginalna panierka - smakowita i chrupiąca.
Tani i zdrowy obiad dla rodziny
Na sobotę przygotujmy kotlety z piersi kurczaka po czesku. Przepis na nie podał Jasiek Kuroń. Kluczowa jest tu panierka - nietypowa, ale pyszna. Rozbita i odpowiednio przyprawiona pierś z kurczaka jest tu otulona plackiem ziemniaczanym i tak usmażona. Do dzieła. Do kotletów po czesku wystarczy dodać sałatkę i np. ugotowanego kalafiora - mamy gotowy pyszny obiad.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - kotlet po czesku od Jaśka Kuronia
Składniki
- 2 piersi z kurczaka lub 800 g piersi z indyka
- 2 starte ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 75 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Filety z piersi kroimy na pół i rozbijamy na cienkie kotlety. Najlepiej to robić przez folię spożywczą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy tak, jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko, musztardę i mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso zanurzamy w cieście i smażymy na sporej ilości gorącego oleju na średnim ogniu. Kotlety mają być złociste. Kotlety po czesku gotowe. Smacznego.