W Wielkopolsce to zupa kultowa. Jest daniem biednej kuchni, ale daniem naprawdę pysznym. Skąd taka nazwa? Gotowano ją bez mięsa, a więc na powierzchni zupy nie pływały oczka tłuszczu - stąd ślepe ryby.
Ślepe ryby przyrządza się na bazie wywaru z warzyw. Do zupy dodaje się dużo ziemniaków. Robimy z tego zupę krem. Jeśli zupę zagęszcza się zasmażką, wtedy mamy ślepe ryby z myrdyrdą. Zupę można zabielić śmietaną lub jogurtem, okrasić słoniną. Przepis można także urozmaicić po swojemu i poeksperymentować z przyprawami.
Przepis
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków, takich które rozpadają się po ugotowaniu
pęczek włoszczyzny
1 łyżka masła, smalcu lub oleju
1 łyżka mąki pszennej na myrdyrdę
sól, pieprz i maggi do smaku
natka zielonej pietruszki do posypania
Przygotowanie
Gotujemy pokrojone w kostkę warzywa i ziemniaki. Gdy są miękkie, wszystko blendujemy. Możemy też warzywa przetrzeć przez sito i wrzucić z powrotem do wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem i maggi. Przygotowujemy zasmażkę, czyli myrdyrdę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę i zasmażamy do zrumienienia. Zaciągamy zupę zasmażką.