Fuczki wyglądają jak placki ziemniaczane, ale robi się je w sposób zbliżony do naleśników. Fuczki najprawdopodobniej pochodzą z kuchni Łemków. Choć tradycje kulinarne na wsiach się przenikały. Kuchnia bazowała na prostych i tanich składnikach. Prostszego przepisu na placki nie znajdziecie. Bierzemy kapustę kiszoną, doprawiamy, mieszamy z ciastem naleśnikowym, smażymy i gotowe.
Przyprawy, takie jak np. cząber i kminek, świetnie wpłyną na pracę naszego układu pokarmowego. A kapusta kiszona? Wiadomo, to samo zdrowie.
Przepis:
Składniki:
300 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej z soku)
200 g mąki pszennej
150 ml wody lub mleka
1 jajo
sól i pieprz
cząber, kminek (szczypta)
kwaśna śmietana
olej lub masło klarowane
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną dobrze odciskamy z nadmiaru soku i siekam. W misce łączymy jajko z mąką pszenną, mlekiem i przyprawami. Powinno powstać ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron po 2-3 minuty, aż się zarumienią. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego i podajemy z kleksem śmietany.