Składniki

  • 60 dag śliwek
  • 2 łyżki kisielu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Reklama

Opłukane śliwki kroimy i oprószamy kisielem.

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem. Dolewamy olej i śmietanę, dokładnie mieszamy.

Większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27x17 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy śliwki, wierzch polewamy pozostałym ciastem.

Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu