Składniki
- 60 dag śliwek
- 2 łyżki kisielu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Opłukane śliwki kroimy i oprószamy kisielem.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem. Dolewamy olej i śmietanę, dokładnie mieszamy.
Większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27x17 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy śliwki, wierzch polewamy pozostałym ciastem.
Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!