Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag stopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Reklama

Owoce

  • 70 dag ulubionych owoców
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie

Owoce wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem, zagotowujemy. Dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę, mieszamy, zagotowujemy, studzimy.

Do miski dodajemy jajka, cukier, mąkę z proszkiem. Dolewamy stopione masło i śmietanę. Ciasto mieszamy i dzielimy na dwie części.

Większą część ciasta wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce oraz pozostałe ciasto.

Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.

Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu