Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag stopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Owoce
- 70 dag ulubionych owoców
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie
Owoce wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem, zagotowujemy. Dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę, mieszamy, zagotowujemy, studzimy.
Do miski dodajemy jajka, cukier, mąkę z proszkiem. Dolewamy stopione masło i śmietanę. Ciasto mieszamy i dzielimy na dwie części.
Większą część ciasta wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce oraz pozostałe ciasto.
Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!